Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ελλειματική προσοχή και Υπερκινητικό παιδί

Κουράκης, Σ. (2010). Parents. Διαθέσιμο σε: http://www.parents.gr/psych/a391 (Ανακτήθηκε 20 Σεπτεμβρίου, 2011).

Οι αρνητικές συνέπειες της Ελλειμματικής Προσοχής  στην παιδική ηλικία 
Η Ελλειμματική Προσοχή - Υπερκινητικότητα θεωρείται η πιο σημαντική παιδοψυχιατρική διαταραχή, με σοβαρό κόστος στο παιδί και την κοινωνία.
Τα παιδιά με Ελλειμματική Προσοχή - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) αποτελούν:
• Το 50% των ασθενών - παιδιών των παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών
• Το 40% των παιδιών σε ειδικές τάξεις
• Το 60% των παιδιών που παίρνουν αποβολές από το σχολείο
• Το 14% των παιδιών που αποβάλλονται οριστικά από το σχολείο
• Μεγάλο αριθμό παραπτωματικών εφήβων
( Η πιο συνηθισμένη συσχέτιση της ελλειμματικής προσοχής με αρνητικές συμπεριφορές και διαταραχές διαγωγής, σύμφωνα με τους Weiss & Hetchman, 1993)

Επιπτώσεις:

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

On line Dictionaries

1. Cambridge Advanced Learner's Dictionary

2. Oxford University Press
    http://www.oup.com/us/?view=usa

3. Longman dictionaries  
    http://www.longman.com/dictionaries/

4. MacMillan English Dictionaries
    http://www.macmillandictionary.com/ 

Πως μαθαίνει το παιδί σας;

Αν είναι οπτικός τύπος
Οι οπτικοί τύποι παιδιών μαθαίνουν καλύτερα μέσα από την παρατήρηση εικόνων. Ως μωρά αγαπούν να παρατηρούν προσεχτικά τις κινήσεις και τις εκφράσεις των άλλων. Επίσης, αγαπούν τη βόλτα με το καρότσι, ακόμα και σε μέρη όπως το σούπερ μάρκετ. Μεγαλώνοντας προτιμούν να κοιτάζουν τις εικόνες των βιβλίων και λιγότερο να τα διαβάζουν.

Μυστικά μελέτης:
• Κλείνετε κουρτίνες στα παράθυρα την ώρα της μελέτης, έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του παιδιού από εξωτερικά ερεθίσματα.
• Να χρησιμοποιείτε οπτικά μοντέλα στην αφαίρεση και στην πρόσθεση, ακόμα και στη διαίρεση, χρησιμοποιώντας αυτοκινητάκια ή τουβλάκια. Αντί δηλαδή να ρωτήσετε πόσο κάνει 2+1, να του βάλετε μπροστά του δυο και ένα αυτοκινητάκια.
• Να παροτρύνετε το παιδί να υπογραμμίζει με χρώμα τις σημαντικές πληροφορίες στα βιβλία.

Παιδί και Νέοι Γονείς (Οκτώβριος 2011)

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιά είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί μου Αγγλικά;

[από το περιοδικό PARENTS-ΜΑΡΤΙΟΣ 2010]

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ ενήλι­κα με πτυχία και γνώσεις να προ­σπαθεί με πολύ κόπο να μάθει μια ξένη γλώσσα; Έχετε εκπλαγεί ποτέ με μωρά που μιλούν δυο γλώσσες άπταιστα; Σας φαίνεται παράλογο να βασανίζεται ένας ενήλικας να κάνει αυτό που τόσο αυθόρμητα κατορθώ­νει ένα μωρό; Κι όμως σε σχέση με την εκμάθηση των ξένων γλωσσών, έτσι είναι τα πράγματα. 
 
Η ξένη γλώσσα δεν είναι Ιστορία ή Μαθηματικά για να σε βοηθήσει η θέ­ληση, η πείρα και η επιμονή στην εκ­μάθησή της. Είναι μια γλώσσα σαν τη μητρική και η φύση έχει φροντίσει να την μαθαίνουμε πολύ νωρίς στη ζωή μας. Οι γλώσσες μαθαίνονται όλες με τον ίδιο μηχανισμό και πρέπει να κα­τακτηθούν όταν η ηλικία είναι κατάλ­ληλη για την εκμάθηση της γλώσσας γενικά. Αυτή η ηλικία είναι η προσχο­λική με μια περίοδο τελειοποίησης που διαρκεί μέχρι και 12 χρόνια. Αν προσπαθήσουμε να μάθουμε μια γλώσσα σαν ενήλικες σπάνια θα μπο­ρέσουμε να την μάθουμε τέλεια.

Καλή Σχολική Χρονιά!!!

Αγαπητοί γονείς και παιδιά,

Ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές και τα επαναληπτικά μαθήματα. Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά και εύχομαι σε όλους καλή πρόοδο!


Καλή Σχολική Χρονιά!!!
Μαρία Λεκανίδου