Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Πότε να ξεκινήσει το παιδί μου Αγγλικά;


Πηγή: http://www.familylife.gr
Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί μου Αγγλικά;
 Κάθε χρόνο μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες ενός γονιού είναι εάν έφτασε η ώρα να ξεκινήσει το παιδί του Αγγλικά. Μήπως είναι νωρίς και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας τάξης; Μήπως έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει και τώρα είναι αρκετά μεγάλο για να καταπιαστεί με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας;
Πότε είναι η σωστή ηλικία;
Έρευνες, λοιπόν, έδειξαν ότι όσο πιο μικρά σε ηλικία είναι τα παιδιά, τόσο πιο εύκολα ενεργοποιούν και αναπτύσσουν ποικίλα μέρη του εγκεφάλου τους. Ένα παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής του μαθαίνει να μιλάει Αγγλικά τόσο εύκολα όσο και την μητρική του γλώσσα. Βέβαια, ενώ μπορεί ένα παιδί να εκτίθεται στις ξένες γλώσσες από μωρό, κάτι ιδιαίτερα θετικό για το ίδιο, θα πρέπει να λάβουμε υπ'όψιν και την ηλικία που μπορεί να σταθεί σε μία τάξη. Έτσι λοιπόν, τα νηπιακά τμήματα ξεκινούν από την ηλικία των 5 και ασχολούνται αποκλειστικά με την έκθεση του μαθητή στον προφορικό λόγο, εισάγοντας τον όσο μεγαλώνει στην ορθογραφία και την γραμματική. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των λιλιπούτειων μαθητών είναι η θαυμάσια κατανόηση που έχουν για τους διαφορετικούς φθόγγους αλλά και τον τονισμό της γλώσσας, ικανότητα η οποία μεγαλώνοντας μειώνεται στον μέγιστο βαθμό. Αρέσκονται στο να πειραματίζονται και να μιμούνται διαφορετικούς ήχους με ακρίβεια. Έτσι, τυχόν λάθη στην προφορά και τον τονισμό των λέξεων είναι για αυτά μέρος του παιχνιδιού. Αντιθέτως, όσο μεγαλώνουν, αποκτούν συναισθήματα ντροπής και άγχος για τυχόν άσχημη αντίδραση των συμμαθητών τους.
Πως πρέπει να γίνεται το μάθημα;
Δεν πρέπει βέβαια, να ξεχνάμε ότι πρόκειται για τους πρώτους – αν όχι τον πρώτο αποχωρισμό του παιδιού από τους γονείς. Πρέπει, λοιπόν, να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ομαλά και ανώδυνα για το ίδιο. Γι 'αυτό ακριβώς τα νηπιακά τμήματα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν πάντα διασκεδαστικά, βλέποντας την εκμάθηση των Αγγλικών σαν ένα παιχνίδι με τους φίλους τους. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν κάρτες με εικόνες (flashcards), ζωγραφιές, κατασκευές, videos, τραγούδια και φυσικά πολλά παιχνίδια. Οι συνεχείς εναλλαγές δραστηριοτήτων καθιστούν δύσκολο για ένα παιδί να βαρεθεί και να αποζητήσει άμεσα τους γονείς του.
Πως θα βοηθήσει το παιδί;
           Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο για να ξεκινήσει ένα παιδί Αγγλικά στα 5 του είναι ότι μαθαίνουν σε έναν τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς που θα τους βοηθήσει ακόμα και στην προσαρμογή στο σχολείο. Κοινωνικοποιούνται νωρίς αποκτώντας ταυτόχρονα αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις ικανότητες τους αλλά και σεβασμό για τους γύρω τους. Φτάνοντας πια στην ηλικία των 8, τα παιδιά μπορούν πλέον να επεξεργάζονται και να κατανοούν δεδομένα. Αφομοιώνουν πληροφορίες με θαυμαστό τρόπο και τις ταξινομούν στο μυαλό τους, περιμένοντας να τις χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη στιγμή. Η ικανότητα αυτή σε συνδυασμό με την έμφυτη περιέργεια για καινούριες εμπειρίες είναι ιδανική για την εξερεύνηση μίας ή περισσοτέρων ξένων γλωσσών. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τα 12 η εκμάθηση γίνεται πιο δύσκολα και με πιο αργό ρυθμό, εφόσον η δομή του εγκεφάλου έχει πλέον ολοκληρωθεί. Τι σημαίνει, όμως, αυτό στην πράξη; Σίγουρα όχι ότι είναι αδύνατον να μάθει ένας άνθρωπος μία ξένη γλώσσα όταν έχει πείσμα και θέληση. Μαθαίνει, όμως, σύμφωνα με τις βάσεις που έχουν τεθεί τα 12 πρώτα χρόνια της ζωής του. Ένα μεγαλύτερο παιδί ή ένας ενήλικας, ο οποίος θα θελήσει να μάθει αγγλικά, θα βασιστεί σε όποια γλώσσα έχει μάθει μέχρι τα 12 του χρόνια – ενδεχομένως μόνο την μητρική του. Αυτή όμως μπορεί να είναι άκρως αντίθετη με την λογική των Αγγλικών (π.χ. Ελληνικά, Γαλλικά) καθιστώντας την εκμάθηση της γλώσσας αρκετά κουραστική.
        Συνοψίζοντας, λοιπόν, το συμπέρασμα είναι ότι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί Αγγλικά είναι 5 με 8. Δεν θα ήταν σωστό να δοθεί μία πιο ακριβής απάντηση διότι κάθε παιδί είναι ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Έχει τον δικό του χαρακτήρα και τις δικές του επιρροές (οικογένεια, φίλοι, σχολείο). Ποτέ δε πρέπει να πιέζεται να ξεκινήσει Αγγλικά και κυρίως χωρίς να το έχουμε συζητήσει μαζί του. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι για τα παιδιά η εκμάθηση των Αγγλικών θα πρέπει να είναι ένα ατελείωτο, ευχάριστο και διασκεδαστικό παιχνίδι που θα τους προκαλεί συνεχή δίψα για μάθηση και εν τέλει αγάπη για αυτή τη γλώσσα.

Της Μαραγιάννη Ελίνας, Applied English Language and Linguistics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου